04.12.2013.g. Građanska inicijativa “Srbija bez GMO” organizovala je protestni skup ispred Skupštine Grada Beograda, kako bi izrazili neslaganje sa najavljenim slobodnijim prometom GMO u Srbiji.

Predstavnik Građanske inicijative “Srbija bez GMO” Branko Čičić, rekao je da je cilj skupa da se podigne glas razuma protiv, kako tvrdi, tehnologije koja predstavlja do sada najveću opasnost u istoriji civilizacije. On je rekao i da su građanska inicijativa, čiji je predstavnik, i udruženja koja su protiv GMO, predali apel predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da kao “poslednja linija odbrane ne potpiše najavljeni zakon kojim se liberalizuje promet GMO u Srbiji”.

“Genetski modifikovana hrana i inženjering prisutni su više od 20 godina i nijedna od tvrdnji biotehnoloških kompanija nije se pokazala kao istinita i nije se pokazalo da će GMO doneti veće prinose, već, naprotiv, mnogi usevi manje rađaju”,

Na skupu su pored pomenutog g. Branka Čičić govorili i:

1. Prof. dr Aleksandar Trbovič, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu
2. Prof. dr Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu
3. Milica Vojnović- Marković, predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije

Spisak udruženja i socijalnih grupa koje su podržale i učestvovale u protestu ” Za Srbiju bez GMO”:

Alijansa za zajedničko dobro, Drvo života, Zdrava zemlja, Građanska inicijativa za Srbiju bez GMO, udruženje Bio razvoj, Ekološki pokret Novog Sada, Pokret U duhu vremena, Etnoforum Svrljig, Pokret Svi u selo, Srpski centar ekologije, udruženje za biodinamičku poljoprivredu, Savez pčelarskih organizacija Srbije, udruženje Bioinvest, Fond Organska Srbija, Ekološko društvo seoskog turizma i ruralnog razvoja Pivnice, Fondacija Biodinamika, Nacionalna asocijacija za organsku poljoprivredu “Serbia Organica”, Horizon - Udruženje za komunikaciju čoveka i prirode, Društvo za očuvanje sećanja na Holokaust, Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, Građani imaju moć, Ekološki pokret Niša, Terra’s, PNAS i Unija za ekološku poljoprivredu Ekoplus.

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE TOMISLAVU NIKOLIĆU

Poštovani gospodine Predsedniče,

Obraćamo Vam se otvorenim pismom u ime članstva naših organizacija koje se zalažu za zdravu Srbiju, bez GMO. Iskreno se nadamo da ćete razumeti i uvažiti naše napore da zajedno zaštitimo Srbiju od proizvoda zdravstveno rizične tehnologije, kojoj se najavom novog Zakona o GMO širom otvaraju vrata.

Pročitajte text u celosti…

Galerija