Svako od nas ima težnje i lične ciljeve koje postavi i teži ka njihovom ostvarenju. Napuštanje loših navika, gubitak telesne težine, fizička aktivnost, poboljšanje mentalnog fokusa, ustaljen ritam spavanja, oslobađanje od stresa i praktikovanje meditacije su samo neki od primera ciljeva koje mnogi od nas postavljaju.

Često se trudimo i dajemo sve od sebe, ali iznova se vraćamo starim navikama koje pokušavamo da promenimo. I budimo iskreni, često nam je potrebna pomoć, i to je sasvim u redu. Nije lako menjati stil života, budući da većina naših navika potiče iz podsvesnog uma (ne želim reći da je teško za SVAKOGA), ali više je teško nego što nije. Prolazeći kroz sopstvene životne teskobe, pronašla sam „pomagače“ u ostvarivanju svojih ciljeva, POSEBNO kada se radi o kvalitetnom snu i relaksaciji prilikom meditacije. Ova vrsta pomoći je nešto što je zgodno za upotrebu, dostupno, besplatno i nije produkt modernog doba već datira od ranije.

Binauralni zvuci imaju sposobnost sinhronizacije moždanih talasa i korišćeni su na više načina kroz istoriju. Na mestima kao što je Tibet, monasi su koristili binauralne zvuke kao sredstvo ubrzavanja procesa dostizanja meditativnog stanja, tako što su koristili instrumente. U današnje vreme mi imamo tehnologiju koja lako može proizvesti zvuke, i veoma je jednostavno pronaći prikladnu frekvenciju talasa za ono što pokušavamo da postignemo. Binauralni zvuci su u osnovi oblik periodičnih ambijentalnih stimulansa koji proizvode nešto što se zove „Reakcija na frekvenciju“.

Pokušaću da vam objasnim bez zadiranja u nauku. U suštini reakcija (vaše emocije) su pod uticajem učestalosti talasa. Najbolji efekat postiže se korišćenjem slušalica, s' obzirom da primate različite ritmove u oba uha istovremeno. Da bi izabrali potrebnu frekvenciju, morate znati svoje ciljeve, i koje frekvencije su efikasne za određeno stanje uma koje želite da postignete. Navešću nekoliko smernica koje možete pratiti :

40 Hz: Gama talasi. Utiču na svest, rešavanje problema, akutni fokus, višu mentalnu aktivnost i bolje opažanje.

13-40 Hz: Beta talasi. Utiču na planiranje i rad, aktivnosti, aktivno razmišljanje, koncentraciju, uzbuđenje i spoznaju.

7-13 Hz: Alfa talasi. Koriste se za mentalnu relaksaciju, prijatne opuštajuće aktivnosti, laganu šetnju, sanjarenje, vežbe disanja, pred spavanje i pred buđenje.

4-7 Hz: Teta talasi. REM faza sna, lucidni snovi , duboka meditacija.

4 Hz: Delta talasi. Duboki san bez snova, gubitak fizičke svesti, napredna meditacija.

Koristeći ove smernice, možete odlučiti koji binauralni talasi su najbolji za vas i vaše ciljeve. Budući da sam ovo koristila za probleme za spavanjem, ne samo da mi je pomoglo da postignem opuštajući dubok san, već i u postizanju bolje intuicije. Koristila sam ih i za smanjenje anksioznosti, brige i pre svega za relaksaciju. Toplo to svima preporučujem i željno iščekujem kada će to postati sastavni deo našeg načina življenja. Prirodno je, bezbedno i od pomoći!

Preporučujem jednu od svojih omiljenih sa YouTube-a: https://www.youtube.com/watch?v=ARoih8HTPGw

Uživajte!