Hrana koja sadrži genetski modifikovane sastojke vreba tamo gde je najmanje očekujemo - u proizvodima sa etiketama omiljenih robnih marki. Predstavljamo vam spisak koji je dobra tema za razmišljanje prilikom sledeće kupovine.
”Kontroliši naftu i kontrolisaćeš zemlju. Kontroliši hranu i kontrolisaćeš ljude”. Ovo je još pre trideset godina rekao Henri Kisindžer, a sve je očiglednije da je bio u pravu. Uticaj hrane na zdravlje ljudi, a samim tim na kvalitet njihovog života, potvrđen je mnogim studijama.

Rezultati istraživanja
Krajnje uznemiravajući su rezultati francuskog istraživanja objavljenog u časopisu Food and Chemical Toxicology u septembru 2012. godine, čiji je zaključak da genetski modifikovan kukuruz može izazvati tumore i skratiti životni vek. Dvogodišnja studija na pacovima dokazala je da je smrtnost kod životinja hranjenih GMO bila duplo veća, a opasnost od oboljenja bubrega i jetre čak petostruka. Ovo istraživanje je bitno jer je trajalo daleko duže od bilo kojeg prethodnog - na primer tromesečnog istraživanja koje proglasilo da GMO hrana nije štetna po zdravlje.
Šta sve ovo znači za ljude? Primetan je porast broj obolelih od raka, alergija i drugih oboljenja koja nastaju kao posledica lošeg funkcionisanja imunog sistema. Vrlo je verovatno da sve ovo ima veze sa ishranom genetski modifikovanim namirnicama, kada se uzmu u obzir pomenuta istraživanja.

Dok se na jednom frontu moramo boriti za opštu zabranu GMO, gde će najbolje rezultate doneti ujedinjen nastup osvešćenih i informisanih pojedinaca, na drugom frontu se svako mora pobrinuti za sebe lično.

Koristan spisak
Dok čekamo da se usvoji Moratorijum na GMO u Srbiji, svako od nas treba da obrati pažnju na spisak robnih marki koje mogu sadržati GMO sastojke. Pažljivo ga proučite i sledeći put pri kupovini razmislite za šta dajete novac. Nažalost, ovde će se naći mnogi omiljeni brendovi, a spisak je pomalo šokantan kada se uzme u obzir da su ovo vrlo popularni proizvodi… GMO sastojci ne moraju biti navedeni na etiketama, a što se tiče domaćih brendova, ovakvo istraživanje je tek potrebno sprovesti.

Galerija