Iako je genetika veoma bitan faktor koji će odrediti kvalitet kose, postoji još niz elemenata koji su podjednako uticajni. Adekvatan unos hranjivih materija, minerala i vitamina može značajno unaprediti zdravlje kose. Evo nekoliko predloga zdrave hrane i prirodnih lekova za to.

Vitamin C za više kolagena
Kolagen koji oblaže vlasi kose se vremenom razgrađuje, pa kosa postaje krta i lomljiva. Jedan od povoljnijih načina je povećanje unosa vitamina C. Sa samo 250 mg dnevno pojačaćete stvaranje kolagena. Možete se opredeliti za kapsule, ili još bolje za voće i povrće kao što su jagode i paprika.

Dobri bioten
Vitamin iz B kompleksa, bioten, fenomenalan je za zdravlje kose i vlasišta. Orašasti plodovi, integralni pirinač i mekinje su njegov glavni izvor.

Vitamin E za otpornost
Sprečite lomljivost i oporavite oštećenu kosu vitaminom E. On potpomaže stvaranje keratina, a uvedite ga u ishranu konzumiranjem semenki suncokreta, badema, pinjola, suvih šljiva, spanaća i maslinki.

Ruzmarin za cirkulaciju
Esencijalno ulje ruzmarina potpomaže cirkulaciju skalpa. Ubacite nekoliko kapi u šampon, a za ultra-efikasan tretman masirajte skalp mešavinom ovog i palminog ulja pre pranja.

Esencijalne masne kiseline
Krucijalne za funkcionisanje organizma pa i za lepu kosu, esencijalne masne kiseline moramo unositi putem hrane, jer ih telo ne stvara samo. Orasi, lan, riba i avokado su glavni izvori, i zato ih redovno konzumirajte.

Snaga gvožđa
Bitno za rast kose, gvožđe se nalazi u melasi, zelenom lisnatom povrću, praziluku, indijskom orahu, suvom voću, smokvama i bobičastim plodovima. Uz gvožđe, radi bolje apsorpcije, uzimajte i vitamin C.

Još više keratina …
Metilsulfonilmetan ojačava folikul dlake a pritom pomaže stvaranje keratina. Dodavanjem MSM-a u ishranu zagarantovano je smanjenje opadanja kose, i postiže se pojačan rast za samo šest nedelja korišćenja. Zato ne štedite na blitvi, kupusu i sremušu, i to u svežem stanju. Kuvane šparoge i cvekla isto imaju ovo korisno jedinjenje.

… i još više minerala
Silicijum dioksid i cink su nezaoblizani minerali za zdravu kosu. Krastavac, mango, lisnato povrće, pasulj, celer i šparoge su odličan izvor silicijum dioksida. Za cink unosite vise bundevinih semenki, svežih ostriga, brazilskih oraha, jaja i pekan oraha.

Tireoidna žlezda
Hipotireoidizam, odnosno usporen rad štitaste žlezde, može dovesti do proređene kose. Morske trave, kao što su nori, dulse, kombu i vakame bogate su jodom, i pomažu ponovno uspostavljanje balansa. Izbegavajte vodu iz česme koja je bogata fluorom i hlorom, hemikalijama koje usporavaju resorpciju joda. Jako je koristan i ekstrakt morske trave Fucus vesiculosus.

B kompleks vitamina
Bioten i B6 sprečavaju opadanje kose poboljšavajući cirkulaciju skalpa I obnavljajući folikule vlasi.

Za gospodu
Ekstrakt ploda palme Serenoa repens, prema nekim studijama, potpomaže rast kose kod muškaraca. Ovaj tradicionalni lek protiv ćelavosti, naravno, mogu koristiti i žene.

Galerija