Dragi prijatelji,

Dobila sam mnogo mejlova u kojima me pitate kako da počnete, koji je to prvi korak koji treba da napravite ka boljitku i popravljanju svojih navika u ishrani. Čega da se pridržavate.. Kako sam ja počela, pitate me. Prvo i najjednostavnije izbacite iz upotrebe šećer i svu procesovanu hranu ( konzerve, suhomesnate proizvode, kupovne sokove, gazirana pića, majoneze, kečape..) jer pored toga što sadrže konzervanse od kojih su mnogi kancerogeni, sadrže i ogromne količine šećera. Šećer se danas stavlja svuda. Zašto? Iz prostog razloga što izaziva zavisnost. Šećer je veliki neprijatelj zdravlja.

Kada šećer uđe u vaš krvotok vaše telo otpušta insulin da bi smanjio nivo šećera u krvi. Insulin je hormon koji pored toga što smanjuje glukozu u krvi on šalje kao i svaki hormon rasta poruku vašim ćelijama koja glasi : RASTI. To je fantastično za vaše zdrave ćelije ali nikako za kancerogene ćelije.

Hajde da zavirimo i u to šta radi šećer našem imunom sistemu. Neutrophili su tip belih krvnih ćelija koje “jedu” bilo kojeg uzurpatora u vašem organizmu (viruse,bakterije,kancer...) Da bi savladali protivnika belim krvnim ćelijama je potreban vitamin C unutar njih samih (hvala Linus Pauling za ovo otkriće) Na nesreću po bela krvna zrnca vitamin C i šećer stvaraju strahovito strukturalno lice. Ako ima puno šećera koji kruži naokolo on će se boriti sa vitaminom C da uđe u belu krvnu ćeliju. Što više šećera, manje prostora za vitamin C u njoj. Samim tim njena sposobnost da uništava uzurpatore slabi. Zato se kaže da šećer deprimira naš imuni sistem, dakle tako što hrani nevaljale stvari u našem organizmu.

A šećer na svakodnevnom nivou unosite u svoj organizam mnogo češće i više nego što možete da predpostavite. Ima ga u mleku, hlebu, u svemu gore navedenom što treba da izbegavate, šunkama, majonezima, kečapu, pa čak i sušiju. Za procesovani (beli) šecer postoje fantastične prirodne zamene kao što je Agave sirup, potom Javorov sirup, zatim palmin šećer i rižin sirup.. međutim treba biti obazriv, i kada nije procesovan šećer treba unositi u pažljivim količinama. Svo voće sadrži fruktozu, neko u manjoj,neko u većoj meri. Dakle toliko o šećeru za sada.

Takođe treba izbegavati belo brašno, beli pirinač i zameniti ih sa integralnim.

Sledeća na No no listi je bela kuhinjska so. Odavno sam je zamenila himalayanskom solju koja je izuzetno benefitna, sadrži preko 20 minerala, ali o njoj nekom drugom prilikom,u nekoj budućoj Nota Bene.

I najzad nisam pisala slučajno o balansu i teoriji Zlatne sredine u prethodnom članku. Zaista mislim da je balans tj. mera, suština mudrosti ne samo zdrave ishrane već i duhovnosti, opstanka prirode pa i ljudske sreće. Evo malog vodiča kroz to kako da nađete meru i uspostavite balans kroz namirnice.

LISTA KISELIH I BAZNIH NAMIRNICA:

Galerija