Nesumnjivo, svi želimo zdravu, sjajnu kožu ! Naše lice je prvo što drugi vide na nama i samim tim naša inicijalna fizička prezentacija svetu. Svima nam je poznato da kada nam je koža problematična ne samo da patimo od iritacije, neprivlačnih bubuljica, infekcije, već nam je prilično poljuljano samopouzdanje. Promene na koži odišu nezdravošću i često su rezultat našeg načina života. Hormonalni disbalans je jedan od uzročnika ovih promena, ali svakako u većoj meri naša ishrana utiče na sklonost aknama, i zapravo hormonalni disbalans može biti izazvan načinom ishrane.

Vaša ishrana može bukvalno popraviti ili narušiti vaš ten. Pogledajte samo ove namirnice za koje naučnici i drugi profesionalci tvrde da izazivaju akne, brojne promene na koži, tamne fleke.

Šećer je glavni krivac ! „Čuvaj se šećera, Šećeru ! Već si dovoljno slatka !“- Tako kaže izreka. Ali nećeš se osećati slatko nakon konzumiranja ove nezdrave namirnice. Živimo u vremenu kada šećer može biti u potpunosti isključen iz naše ishrane. Brojni su vidovi zamene za šećer. Zato nemojte to više raditi svom telu. Svi povremeno poželimo neku poslasticu, ali umesto šećera probajte organski nektar agave, ili organski kokosov šećer i time umanjite mogućnost izbijanja akni. Izbacivanje prerađenog šećera takođe umanjuje mogućnost za nastanak bora i to treba pozdraviti sa jednim velikim AMIN !

Kada je u pitanju upotreba nezasićenih masti, više je nego očigledno da ta vrsta hrane zatvara naše pore. Margarin vam NIJE prijatelj, kao ni kanole ili sojino ulje. Povrtna ulja, u celosti, bi trebalo eliminisati iz ishrane. Važno je znati da hrana pržena u povrtnom ulju i posebno brza hrana su neprijatelji vaše kože. Zatvaraju pore i otupljuju prirodni sjaj kože. Trebalo bi da probate alternative koje su zapravo boljeg ukusa i istovremeno hrane vaše telo. Postoji mnogo opcija, kao na primer organski puter koji će zaista prijati vašoj koži. Takođe možete jesti ukusne poslastice koje gode koži kao što su ulje semena grožđa i kokosovo ulje. Možda vam ovo zvuči suludo, ali iskreno, kokosovo ulje može u početku delovati kao neobična zamena, ali itekako ima višestruku primenu na celom telu, uključujući i konzumaciju i zato ga slobodno kombinujte sa slatkim krompirom i sigurna sam da ćete mi se na kraju zahvaljivati na tome. Kada bi vaša koža mogla da govori mislim da bi mi se i sama zahvalila !

Ne znam za vas, ali ja obožavam suši. Ne znam kada mi je dosta ! Ali jedan savet, razmislite o svom tom belom pirinču, jer ta vrsta ugljenih hidrata može veoma iziritirati vašu kožu. Iako nikada ne bih preporučila potpunu eliminaciju sušija (za ime boga, ne oduzimajte mi moj suši), preporučila bih adekvatne zamene kao što je sašimi, ili ukoliko vam je to previše čudno, opredelite se Nori rolnice (jestiva morska trava), sa avokadom i vašom omiljenom sirovom ribom. Ova kombinacija će zadovoljiti potrebu za sušijem i istovremeno će vašoj koži obezbediti potrebne nutritijente. Postoje načini za izbegavanje ugljenih hidrata, ako ne želite da „naudite“ vašoj dragocenoj koži, samo morate biti malo kreativni.

Kada govorimo o ugljenim hidratima, pasta je čak i gora od belog pirinča. Rafinisano belo brašno podiže naš nivo insulina zbog svog visokog glikemijskog indeksa koji nepovoljno utiče na naše hormone. Dakle pasta, beli hleb, žitarice i svi ostali uzročnici akni, prave disbalans u našem telu koji ne utiče samo na kožu, ali to će biti tema nekog drugog bloga. Za sada, budući da govorimo o koži, zapamtite da je ovo „greh “ koji ne želite da napravite, ili da nastavite da činite. Pred vama je veliki izbor alternativa za belo brašno, kao što je kvinoja, ječam, pir, heljda i bademovo brašno. To je zaista veliki izbor. Zato izbacite „junk food“ , i zaštitite svoje voljeno lice.

Kao što znate, pesticidi i hemikalije ne čine dobro našem telu. Budući da nam je koža najveći organ, konzumacija bilo čega prerađenog ili neorganskog stavlja našu kožu, i pre svega zdravlje, u opasnost. Ako morate da pitate šta je unutra, onda to verovatno ne bi trebalo ni da jedete. Kupujte organsko KAD GOD ste u prilici. Možda ne možete napraviti potpuni prelaz preko noći, ali važno je početi. Zamislite da polovina pesticida iz vašeg tela nestane. Čak i to bi napravilo veliku promenu. A sada zamislite da je sve nestalo. To bi bio savršen „svet čistoće“ u vašem telu.

Ja mislim da je najveći greh za kožu način na koji je tretirate. Ono što jedemo utiče na naš hormonalni balans, PH vrednost, nivo stresa, našu energiju, i sve zajedno je povezano sa zdravljem i izgledom kože. Zato samo napred i sijajte !!!

Galerija