Naši organi su svakodnevno izloženi uticaju našeg načina života i faktora sredine u kojoj živimo, ali moramo priznati da su u današnje vreme neke stvari prosto neizbežne. Očigledne stvari, kao što su kombinacija onoga što konzumiramo, naše aktivnosti, navike i okruženje imaju veliki uticaj na rad naših organa. Jetra je organ koji je najviše izložen spoljašnjim uticajima, budući da bukvalno filtrira sve što je negativno u našem telu.

Istakla bih nešto što često zaboravljamo, ili čega možda i nismo svesni. Jetra, zajedno sa drugim organima je takođe izložena uticaju naših emocija. Sigurno ste čuli za izraz „stres ubija“. To je činjenica kojoj ne pridajemo mnogo značaja. Stres je odgovoran za mnogo probleme kroz koje prolaze individue širom sveta.

Često se dešava da pojedinac prepozna simptome bolesne jetre i zatim počne da se hrani zdravo, upražnjava fizičke aktivnosti, hrani se sirovom i organskom hranom, ali pritom zanemaruje emotivni život. Bes, je recimo, emocija koja veoma pogađa jetru. To ne znači da zdrava hrana i fizička aktivnost nisu bitne za zdravlje jetre, već da su fizički i emotivni entiteti povezani i da ne mogu funkcionisati jedan bez drugog. To je sinhronizovan sistem.

Pogledajmo znake bolesne jetre po međunarodnom najprodavanijem autoru, Donna Gates:

 • Male, crvene fleke veličine čiode koje se pojavljuju i nestaju na različitim delovima tela
 • Bolesti kože kao što su akne, koprivnjača i ekcem
 • Hormonski disbalans koji utiče na raspoloženje, menstruaciju, plodnost i težinu
 • Zapušenost sinusa i limfnih čvorova
 • Glavobolje i migrene
 • Depresiju i razdražljivost
 • Digestivne neprijatnosti kao što su gorušica, nadutost, gasovi, dijareja i konstipacija
 • Napetost ramenog i vratnog pojasa 
Ona takođe preporučuje da se uradi jednostavan test ukoliko niste sigurni da je vaša jetra zdrava: 
Postavite prste desne šake preko i ispod grudnog koša na desnoj strani tela. Da li je područje osetljivo na dodir? Ako je vaš odgovor pozitivan, vreme je da posvetite više pažnje svojoj jetri. 
Ukoliko primetite znake „zapušene jetre“ i imate problem sa kontrolom besa, kineska medicina sugeriše da najbolji način da se izborite sa tim problemom jeste da se umirite i opustite. Idite linijom manjeg otpora, manje se nervirajte i kada vaša jetra počne da se regeneriše osetićete smanjenje razdražljivosti i depresije. 
Kada vas u životu zadese neočekivane situacije, šta radite? Da li vam to upropasti dan, nedelju, mesec, ili se jednostavno opustite i počnete donositi nove odluke. Ako ste ličnost ustaljenog ritma onda vam to može predstavljati problem. Ali nikada nije kasno da procenite stvari u životu koje vam odgovaraju. Podsetite se da stres utiče veoma negativno na vas. Bes se ispoljava na niskim frekvencijama, nasuprot zahvalnosti i ljubavi koje funkcionišu na višim frekvencijama. Bes, stid i osećak krivice se mogu manifestovati kao neke vrlo ozbiljne bolesti ukoliko ne pronadjemo način da se opustimo. Pokušajte da promenite način razmišljanja: umesto što živite u uverenju da se neke stvari dešavaju VAMA, povucite se i pretvorite u posmatrača. Prisetite se samo kako su ljudi nekada živeli u uverenju da se sve vrti oko Zemlje, i zatim su morali da prihvate novo saznanje da se sve zapravo vrti oko Sunca. Možemo ovo iskoristiti kao metaforu da objasnimo sebi da ne treba sve shvatati previše lično i da se svet ne „vrti“ oko nas. Umesto da razmišljamo o tome šta nam FALI, probajmo da se fokusiramo na ŠTA DAJEMO. Potrebno je dosta vežbe da bi se to postiglo i naravno da će nam svima biti potreban podsetnik. 
Kada naučite da se na pravi način nosite sa svojim emocijama započećete proces detoksikacije svoje jetre i ona će se vratiti u svoje pređašnje, zdravo stanje. Navešću nekoliko stvari koje možete praktikovsati, a koje je Donna Gates istakla u svom članku:
 • Vegeterijanska, ili ishrana na biljnoj bazi. Ova hrana je alkalna i pročišćava. Ona lagano podstiče proces detoksikacije koji utiče na pravilan rad jetre. Tokom ovog perioda izbegavajte životinjsku mast i meso, to će veoma povoljno uticati na vašu jetru.
 • Idite na spavanje potpuno praznog stomaka. Jedite ranije u toku večeri. Neka vam poslednji obrok bude pre zalaska sunca.
 • Vršite redovno pražnjenje debelog creva. Važno je potstaći rad creva posebno kada želimo da pročistimo jetru.
 • Pospešite rad jetre pomoću bilja. Biljke za čišćenje jetre su: Silimarin, koren maslačka, turska loza i artičoke.

Provodite što više vremena u prirodi. Ukoliko živite u gradu, šetajte parkom ili baštom. Postarajte se da duboko i ravnomerno dišete. 

Galerija