22. mar 2014.

22. Marta obeležava se svetski dan voda. Datum je ustanovljen rezolucijom Ujedinjenih nacija u decembru 1992. Ovaj dan se obeležava s ciljem da se ukaže na važnost i značaj vodnih resursa i potrebe za njihovim upravljanjem.

Voda je osnova za život na zemlji. Kvalitet života direktno zavisi od kvaliteta vode. Očuvan i dobar kvalitet vode održava zdrav ekosistem i unapređuje ljudski život.

Smatra se da više od 1,5 miliona dece u svetu svake godine umre od bolesti povezanih sa zdravstveno neispravnom vodom. Zagađeni izvori vode posledica su ljudskih aktivnosti u proteklih 50 godina - Procenjuje se da preko 2,5 milijarde ljudi u svetu živi bez adekvatnih sanitacija (sanitarno - higijenskih instalacija). Svakoga dana dva miliona tona čvrstog i tečnog otpada odlazi u sve površinske vode.

Zemlje u razvoju imaju još veći problem, zbog toga što se preko 90% neprerađenog čvrstog otpada i 70% neprečišćenih industrijskih otpadnih voda ispušta u površinske vode. Mnoge zagađene materije imaju dugotrajan negativan uticaj na kvalitet vode, čineći na taj način i pretnju po zdravlje ljudi.

Cilj obeležavanja svetskog dana voda je u podizanju svesti o očuvanju zdravog ekosistema i ljudskog zdravlja.